zaterdag 9 maart 2019

Out of Africa


Al sinds ik jong was wilde ik graag "op safari". Nou, die dag, eigenlijk 2 dagen, brak aan. En die dag begint vroeg. 5u op, 6u ontbijt en dan op naar Etosha National Park waar twee 4x4WD op ons wachten. De dag begon dus "heul vroeg" én frisjes. Overdag is 't warm. Het koelt in de avond vaak lekker af en  in de ochtend is het lekker fris.

Ballack onze chauffeur bleek een top gids te zijn. Hij wil ons echt "zijn" dieren laten zien. We zijn nog maar vijf minuten binnen en we worden getrakteerd op twee jonge mannetjes leeuwen waarvan er eentje aan zijn poot gewond is. In dit Etosha NP wordt alles aan de natuur over gelaten. Geen bijvoeding. Geen medische verzorging of anderszins. Hier geldt de wet van de sterkste, aldus onze gids.


Een hele dag, van 6.45 tot 17u rijden we rond in een open 4x4WD met comfortabele zitplekken. Wino en ik zitten prima, achterin met een extra vrije stoel. Top! We rijden van hot naar her, beslaan een groot oppervlakte. Het Etosha NP is trouwens 3x zo groot als Nederland (!). De "big5" valt hier niet te spotten. Er ontbreekt er een, namelijk de buffel. Deze heeft veel water nodig en dát is hier in Namibië erg schaars. Het is alweer 3 jaar geleden, zegt Ballack, dat Etosha pan (een meer zo groot als 1,5x de provincie Brabant!) gevuld was met water. Nu is 't een immense wit ogende vlakte door de kalkafzetting. Dus, dan op naar de "big4". Die vijfde voegen we hopelijk in Botswana aan ons lijstje toe.


De leeuwen ontmoeten wij dus bij binnenkomst van het park. Maar, later op de ochtend stuiten we op een groep van wederom zes jonge mannetjes leeuwen. Helaas geen oudere met manen rond de kop, die vind ik zo fascinerend mooi. Bijna aanschouwen we een aanval op een koedoe, maar de groep ruikt de leeuwen en gaan er vandoor. Wauw! We komen aanrijden bij een drinkplaats. En daar, dáár beleef ik echt weer zo'n "Out of Africa" moment. We treffen het enorm. Een hele groep olifanten is aan het drinken en vertoeft in en rondom de drinkplaats. Ook kleine "dombo'tjes", het kleine vrolijke olifantje, zijn erbij. Zo schattig en zeker als ze een sprintje trekken. Ze drinken, zwaaien met hun slurfen, tetteren en klapperen met hun oren. Magisch!


In een hoge boom op deze plek spotten we een dode impala. Adrenaline komt naar boven; dan moet er een luipaard in de buurt zijn. Helaas, heeft die zich de hele dag niet laten zien. Jammer, want die had onze "big4" compleet gemaakt. Maar hé om 17u als ik terug in onze eigen truck zit en wij weer doorrijden naar ons volgende kampement maakt een enorm geluksmakend gevoel zich van mij meester. Het was een topdag waar ik lang geleden van droomde.

Wat hebben we gezien: olifanten, leeuwen (ook nog de oudere mét prachtige manen), struisvogels, koedoes, springbokken, impala's, giraffes, stokstaartjes, gnoe's, heel veel soorten vogels, jackhalsen, oryx, hyena's, zebra's en deze allemaal in hun natuurlijke omgeving waar de wet van de sterkste heerst. Waar overleven dag na dag het belangrijkste is. Zo bijzonder moooiii!


Als we ons kampement oprijden heeft de crew een verrassing voor ons. Zij hebben onze tenten opgezet. Zo ontzettend fijn! We nemen een biertje, relaxen wat met de groep om vervolgens aan te schuiven voor het diner; dit keer maispap met een stoofpotje. Typisch Afrikaans, en weet je wat? Het smaakte fantastisch. Na het eten snel even, voordat het volledig donker is, naar de "waterhole". We slapen nu op het Etosha NP, op een kampement aangelegd dicht bij zo'n waterdrinkplaats. En daar komen veel beesten drinken aan het einde van de dag, gedurende de nacht of 's ochtends vroeg. Je snapt dat we wederom weinig hebben geslapen. Tot 22u vertoeven we daar. Zien we giraffes, zebra's, springbokjes, jackhalsen en jawel drie neushoorns komen drinken. En dat allemaal voor m'n voeten. Om 5u komen we de volgende ochtend ons bed uit om voor het opbreken en ontbijt nog even Freek Vonk te spelen. En ja hoor, met m'n krullenbos nog in slaapstand, m'n ogen half open zien wij daar aan de waterrand een "paringsdans" van twee neushoorns. Ik ben er stil van. Dat moet ook, want je mag aan de waterrand geen lawaai maken, niet praten of wat anders. Je dient de beesten te respecteren. Maar, ondanks dat ben ik er oprecht stil van. Van dit natuurlijk tafereel én van het vijfde been van die neushoorn. Damn een olifant heeft een grote, maar deze mag er ook zijn! Helaas gaat 't mannetje er niet "d'r op en d'r over" en roept onze plicht weer om de tent op te breken, ontbijt te bereiden en verder te reizen.


Vandaag rijden we met onze eigen truck nog over het park en ooh je kunt me niet gelukkiger maken dan dat ik al ben, maar dat luipaard zou toch wel heel mooi zijn om te mogen ontmoeten. Wie weet!

Helaas heeft ook de tweede dag geen luipaard opgeleverd. Uiteraard nog wel prachtige taferelen gezien en plaatjes geschoten. En, om eerlijk te zeggen vond ik twee dagen over het Etosha NP hobbelen genoeg. Klinkt misschien misplaatst, maar op een gegeven moment komt er een verzadigingsgevoel: een zebra is en blijft een zebra. Prachtig, gestreept en indrukwekkend maar als je er vijftig heb gezien neemt 't af ondanks dat

"Nature and it's life is more than beautiful"

.... en nu weer verder. Op naar Noord-Namibië en de overgang naar Botswana. Dat brengt ons in ieder geval 2 nachten wildkamperen en een scenic flight boven de Okavangodelta. Zooooo zin in! Eerst nog ff een hele dag bussen (een mindere kant van deze reis maar onoverkomelijk als je 4 landen in 24 dgn wilt bereizen).

"Hakuna Matata"


Geen opmerkingen:

Een reactie posten