woensdag 24 mei 2017

Een geschenk uit de hemel@Mykonos


We besluiten de gok te wagen en een volle dag op Mykanos mee te pikken. Andere optie is om nog een extra dag op Naxos te nemen. Maar, ons reisdoel was en is eilandhoppen, dus let's go op naar, volgens zeggen, toeristisch Mykanos. We hebben een beetje schrik van toeristische Griekse eilanden na ons Santorini-avontuur, maar nemen de proef op de som.



En wat een top beslissing. Na een heerlijke boottocht van anderhalf uur meren we aan in de 'port of Mykanos'. We kijken allereerst onze ogen uit. We leggen aan naast een cruisebootje. Niet te geloven. Later horen we dat er zo'n 3.000 man vertoeft op zo'n schip. Niet normaal, toch?


Bij Zorba-de-Griek van de 'Seabus' (watertaxibus) informeren we hoe en wat 'about Mykanos'. De eerste instantie niet-zo-vriendelijke-man ontdooid meer en meer als we verder aan de praat raken. En weet je wat. Hij belt Mama's Townhouse. Misschien hebben ze nog een kamer voor twee nachten vrij in het minder dure gedeelte van Mykanos stad. Nee, dat zit vol. Maar mama Christina, een Duitse die 35 jaar geleden aan een Griek is blijven plakken, heeft nog wel een studio in 'the oldtown' beschikbaar voor €40,- per nacht (echt spot goedkoop met dat we al voorbij hebben zien komen!). Volgens mij keek Zorba-de-Griek met de telefoon aan zijn oor naar twee gretig ja-knikkende Nederlandse toeristen. Christina, komt ons ophalen en brengt ons tot in de studio.


Ik noem haar 'a gift from heaven@oldtown Mykonos'. Ze lacht volmondig en straalt een en al lieve Griekse gezelligheid uit. Soms komen er mensen op je reispad die je niet snel vergeet. Deze vrouw is er eentje! Geeft uitleg over het doolhof van straatjes, wat we wel en niet kunnen doen én ze haalt ons donderdagochtend om 10u op voor ons transport naar het vliegveld. Beter kunnen we ons niet wensen. Als ze weg is geven we elkaar een highfive en met glimlach van oor tot oor verkennen we tot na de zonsondergang de oude stad. Top. Heerlijk. Zalig. Sfeervol. Relaxt. Op naar de dag van morgen.



En die dag, onze laatste volle vakantiedag, start na een onrustige nacht. Onrustig? Onze omwonenden zijn jongelui die het er van nemen. Geef ze eens ongelijk op partyeiland Mykonos. De oordoppen moeten er aan te pas komen. Dit alles mag de pret niet drukken en om 9.30 uur gaan Annie&Bob weer 'on tour'. En OK, dit keer maak ik voor m'n trouwe lezers een selfie met die afgrijselijke potjes op waardoor ik het Bob&Annie-gevoel krijg.


We toeren wederom een eiland rond. Dat gaat hier makkelijk. Het eiland is niet zo groot, een paar centrale wegen en slechts 30 km breed. Ik vind Mykonos erg charmant, beetje groen, rotsig, mooie kustlijnen met gezellige strandjes en badplaatsen en een sfeervol binnenland.


Drinken koffie in het binnenland in een Griekse taverne. Met handen en voeten maken we duidelijk welke koffie we willen. Dit serveerstertje kan (bijna) geen Engels. En mijn Grieks laat ècht te wensen over. Boven alle verwachtingen krijg ik een van de lekkerste Cafè Expresso Latte die ik hier heb gedronken!

Spotten vliegtuigen. Je rijdt hier gewoon naast de landingsbaan. Hoe gaaf!

We rijden naar Ano Mera, een traditioneel Grieks dorpje met een 16e eeuws klooster. Kopen hier een 'evil's eye'; een aandenken aan deze reis voor in onze tuinkamer. Dit symbool stamt uit de Griekse oudheid. Dit oog beschermt ons tegen kwade geesten en jaloezie van anderen. Ik zie er meer een mooi ontwerp in. Maar ben enorm fan van tradities; dat dit oog ons maar mag beschermen.

Lunchen aan het water. Pikken 'the lighthouse' uit 1890 nog even mee.


En nemen onze eerste plons in een frisse Griekse zee. Eerste? Hoor ik je denken. Vorige week leende het weer er zich niet voor. Lief wil Griekenland niet verlaten zonder 'geplonst' te hebben. Brrrrr. Maar zoals ook bij ons; als je eenmaal nat bent is het heerlijk.

We sluiten deze dag, onze trouwdag, af met nog een avondje aan het water @oldtown Mykonos. Heerlijk. Speciaal.


Ons eilandhopavontuur zit erop. Morgenochtend worden we opgepikt en gedropt op het vliegveld. Wat heb ik weer genoten om op reis te zijn. Wat is het heerlijk om op deze wijze mijn hoofd te 'ledigen'. Te leven van moment naar moment. Niks te weten en alles te ondervinden. Mijn brein is weer gereset.

"To Travel is To Live"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten