donderdag 18 mei 2017

Oehoe oehoerend hard

'Oehoe oehoerend hard 
Kwamen zie doar aangescheurd'

Voor wie 't niet kent, kan ik me bijna niet voorstellen, een stukje songtekst van de Achterhoekse band Normaal. Het gevoel wat voor mij past bij de afgelopen dagen@Sifnos. Beetje synisch bedoeld want we scheurden op tuk-tuk niveau uiteraard!

We zijn op stap geweest. Twee dagen hebben we gedate met.......tadaaaa, een Griekse Italiaanse goed uitziende witte Fiat Panda!


Woensdag gaf onze Tina te kennen dat we waarschijnlijk niet voor zaterdag het eiland af kunnen. De stakingen duren officieel tot en met 'friday midnight' en niemand kan op of af het eiland. Een 'bad situation for our company, for the Sifnos people and for you'. Ach, lieve Tina; we vinden het vervelender voor de locals als voor onszelf. OK, onze hele planning ligt in duigen. Dankjewel stakende 'zeelui', in plaats van zes eilanden hopen we met een beetje mazzel er nu in totaal drie te kunnen 'hoppen'. Het is zoals het is. Als we uiteindelijk de 25ste mei maar op Mykanos geraken voor onze terugvlucht! Tot die tijd verblijven we in Kyrikos rooms voor € 25,- per nacht. Hadden we in alle opzichten veel slechter kunnen treffen.


Bob&Annie hadden het noorden van Sifnos op dinsdag verkend. Op woensdag verkenden Jos (Verstappen)&zijn pitspoes het zuidelijke gedeelte. Jos&pitspoes 'scheurden' eerst naar Faros, een klein gezellig strandplaatsje waar nu weinig te beleven valt. We keken wel uit op het prachtige kleine, hoe kan 't ook anders, witte, kloosterkerkje van Chryssopigi.


Hup, met gierende banden de weg op naar dit alleraardigste charmante plekje. Wauw, wat mooi, idyllisch. We raakten aan de praat met de 'beheerder' van het kerkje.


,





Elk jaar vind daar een tweedaagse ceremonieel evenement plaats. Klomppop, schiet in m'n gedachten. Maar dan net iets religieuzer! Want, van over de hele wereld komen Griekse orthodoxe baptisten die daar ooit zijn getrouwd of gedoopt terug naar toe. Daarnaast kan de wereld nog wat leren van dit evenement. Iedereen, ongeacht kleur, ras of religie is welkom om mee te feesten. Dit jaar valt het op 24 mei, hoe leuk, onze trouwdag. En als we deze man op z'n kleur ogen mogen vertrouwen komen er dan zo'n drie tot vier duizend man. Of ze hier ook aan 'Yersekse grootspraak' doen weet ik niet. Maar dat is echt heeeeeul veeeeul! Feit is wel dat het een bijzonder plekje is waar alle huwelijken op het eiland gesloten worden en alle Griekse baby's een klets water over hun hoofdje krijgen. We vertrekken niet voordat we beiden een kaarsje gebrand hebben voor onze grootouders die er niet meer zijn en diegene die wat extra kracht kunnen gebruiken. Zachtjesaan heeft 'de Katholiek' in de protestantse Karin haar weg gevonden.


We toeren als Jos&pitspoes verder richting de volgende kustplaats, Vathi. Onze rondetijden kunnen sneller, maar 'hakuna matata' staat voorop. Daar op het strand vleien we ons neder onder een boom aan het water. Lunchen en genieten van de rust, ruimte, natuur en bijbehorende geluiden. Onthaasten-to-the-max!


De reden dat we een auto huren en niet elke dag als Bob&Annie rond toeren is dat de 'weather forecast not so good is'. Al twee dagen lang beloven die Grieken ons regen, maar lucky-us is er tot en met heden nog niks gevallen. Wel veel 'waai'. Als Zeeuwse ben ik best wel wat gewend, maar 't waait hier echt hard. Ik heb meer wel als niet een 'jasje' nodig. En ja ik weet 't, de Nederlandse mussen vallen van het dak!


Vandaag, donderdag, is de hoofdstad Apollonia door ons doorkruist. Paadje op, steegje naar beneden én omhoog. Kerkje hier én daar. Terrasje. Ons natje en ons droogje. Onze stappentellers draaien op volle toeren!


Morgen plannen we een wandeling in. Sifnos even vanuit een andere invalshoek bekijken. Er zijn tien trials op het eiland. Eentje wil ik lopen. Daarna hebben Bob&Annie, Jos&pitspoes Sifnos wel gezien. Dan hoop ik echt dat 't ons gegund is om oehoe oehoerend hard dit prachtige Griekse eiland te verlaten! De boottickets voor de fastboot van zaterdag zijn binnen, nu fingers crossed dat deze boot ook aanmeert en afvaart........

Yássou 
(hallo en dag op z'n spreektaal Grieks)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten