donderdag 19 april 2018

Sevilla, wat een feest!


Met geen woord te beschrijven. Terecht komen op een filmset met een fantastisch decor. Terug in de tijd geworpen worden. Toeval bestaat niet. Het heeft zo moeten zijn. Afreizen naar Sevilla in de week dat de Sevillianen hun jaarlijkse "dorpsfeest" van een weeklang vieren. En deze Jip-en-Janneke bewoording doet veel tekort aan deze gigantisch bizarre fantastisch mooie happening. Een compleet dorp in feestsfeer wordt hiervoor in een wijk overeind getrokken. Duizenden mensen. Ik kan het allemaal niet bevatten, geloof ik!


Eerst even ons "stekkie-voor-twee-nachten" zoeken. Slapen bij Ad en Gerda. Twee rasechte Brabanders die "Casa Arena" runnen in Tomares. Tomares is een wijk/plaatsje direct aan Sevilla. Thuis zoekende naar een Airbnb of niet te duur hotel midden in Sevilla bleek niet te doen op de korte termijn die we voor ogen hadden. Al googlend kwamen we bij deze Brabanders terecht. Naast hun Casa verhuren ze sinds kort ook een appartement. We zijn de tweede slapers. Hun B&B zat vol. Wat zijn wij 'happy' met deze keuze. Gerda tekent op hun eigen ontworpen kaart van Sevilla alle hotspots die we beslist "moeten" zien. Ze legt uit hoe de bus werkt. Stopt zo'n beetje voor de deur en brengt ons in ca. 7 minuten voor slechts € 1,60 in hartje Sevilla, en weer "thuis". Hoe te lopen. Wat niet te doen (fietstour, hopp-on/of-bus) en waar welke ingangen zijn. Ideaal! Dit maakt ons mogelijk om in een halve en een volle dag en een avond/nacht alles uit Sevilla te halen. Life live to the max! Ohja, Gerda vindt dat we beslist de "Feria de Abril" moeten zien. Én zonder Plaza de España op je netvlies, ben je niet in Sevilla geweest. Eens!


Geïnstalleerd in het appartement en een blik op het cafeetje waar we morgenochtend kunnen ontbijten stappen we in de bus. Dát gevoel dat 't "smooth" verloopt is zo fijn. Hartje Sevilla gaat m'n genietertje op vol vermogen open. Deze middag pakken we het Plaza de España mee. Wow! Indrukwekkend groot en mooi. Dat tegelwerk!


Het Parque María Luisa blijkt voor onschatbare uitrustwaarde! We beslissen vandaag de Feria mee te pikken. Bij zon- en avondlicht! Tussendoor strijken we neer op het grasveld van het park. Mijn hammamdoek uit Marokko biedt lijf, lichaam én geest rust. Liggend op dit grasveld voelt het allemaal erg overweldigend.


Een vreemde wereld voor niet-Spanjaarden als ons. Bol van geuren, kleuren, teruggeworpen worden in de tijd. Je bevinden in een aflevering van "my big fat gipsy wedding". Een filmset met allemaal mooi geklede dames- en heren nippend aan champagneglazen of enorme glazen bekers 7-up met witte wijn. Zittend in sjiek uitgedoste paardenkarretjes. Jongeren. Kinderen en baby's in traditionele kledij. Kleuren. Dans. Een mega grote lawaaierige kermis. Temperamentvolle gesprekken. Spaanse lifemuziek. Savilliadans, soort flamengo. Een gratis rondleiding van een vriendelijke Spaanse brengt meer info en eindigt in een voor iedereen toegankelijke 'box'. Velen zijn niet toegankelijk.




Moet zeggen dat je weinig mensen in moderne kleding met rugzak en fototoestel tegen komt. Dodelijk vermoeiend die indrukken. Zittend op m'n hammamdoek verwerk ik de middag. Dé avond moet nog beginnen! We eindigen tegen 01.00 uur. Kei kapot met een onmisbare herinnering op onze harde schijven. Dankjewel Feria!


De volgende dag redelijk vroeg uit de veren om nog een dag Sevilla te exploren. Een wandeling over Les Sestas de Sevilla (champignons) - Metropol Parasol. Een futuristisch gebouw met een schitterende kijk over de stad.



Slenteren door de straatjes van Santa Cruz. We doen 't vandaag op 't gemakje. De wijken la Macarena en Triana skippen we. Reden om misschien nog eens terug te keren. Eerlijk is eerlijk: wát een fijne stad met een geweldige energie en sfeer.


Vriendelijke mensen die als je even op je kaart kijkt behulpzaam zijn. Om 20.00 uur zitten we aan een tafeltje bij café-tapas Kino bij ons op de hoek. Morgenochtend is het onze trouwe 4wiel-vriend inleveren. Meer dan 1050 km heeft hij ons veilig overal gebracht. Om 11 uur vliegen we weer aan op Nederland/Eindhoven.

Het fijne van reizen is ook weer thuiskomen met een schat aan herinneringen.

Jongens, pa en ma komen er weer aan hoor!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten