vrijdag 28 oktober 2016

Marrakech & Dankjewel Marokko


Onze reis eindigt met twee nachten, en door onze vervroegde aankomst, bijna 2 volle dagen (verdeeld over 3 dagen) in Marrakech. De derde koningsstad die we aan doen; Fès en Meknes zijn de andere twee. Rabat, de regeringsstad en verblijfplaats van de koning ontbreekt op ons lijstje. Ik ben nieuwsgierig of de stad aan onze verwachtingen kan voldoen. Veel over gehoord, gelezen en foto's gezien.
Let's go and explore it!


We verblijven, sfeervoller kan 't voor mij niet, op 2 minuten loopafstand van het op de werelderfgoedlijst van Unesco vermelde plein D'Jemaâ El Fna in de oude binnenstad, de Medinah. Een fantastisch hotelletje. Twee herenhuizen aan elkaar omgetoverd tot een Riad met binnentuin en zeer authentieke slaapkamers. Prima bedden. En, ook erg fijn, met warm water. Zodra we uit de bergen weg rijden, 50 km richting het westen en aankomen in Marrakech, is het weer beter en warmer. Bij aankomst nog enigszins bewolkt maar met ca. 22°C weer prima weertje. Top! Heerlijk om hier onze reis te eindigen.


De middag van onze aankomst gaan we snel gezamenlijk met onze reisleider de souks in. Ideaal. Herkenningspunten opslaan zodat we morgen met z'n twee op pad sneller en gemakkelijker overal komen. We besluiten om in ieder geval een city-bike-tour te doen. Al fietsend Marrakech verkennen. Ideaal voor ons! De volgende ochtend melden we ons, zoals de vorige dag met een tussenpersoon -caféeigenaar- besproken om 9.30 uur. Uiteindelijk na wat belletjes is er en fixt-afspraak: 15u naast de McDonald's in de nieuwe stad Guirez moeten we ons melden. Lief blij! Het eten in Marokko, en zeker op afgelegen plekken is niet top en veelzijdig. Een cheeseburger is dat ook niet, maar Wino wil wel eens wat anders!


Fietsen door Marrakech
Ali, een student Engels en opgegroeid en wonend met zijn moeder en zus in de oude stad, is onze fietsgids. Zijn vaders is al vroeg door z'n moeder de deur gewezen. Hierdoor is het hem mogelijk gemaakt om te gaan studeren. Vaders hing de traditionele leefwijze aan; op jonge leeftijd gaan werken.


Ali neemt ons mee op een route die achteraf 22 km omvatte en ons zadelpijn oplevert.


Maar daarnaast krijgen we zicht op de nieuwe wijken, de rijke buurt, de oude stad met zijn plein en soeks. Wat een ervaring om door de drukke souks te fietsen. Gelukkig zijn wij Nederlanders goede fietsers! We zien de Joodse wijk met z'n historische synagoge, fietsen langs de stadsmuren, de paleizen (foto's maken verboden!), en het niet-toeristische noorden. In drie uur krijgen we een goed beeld van Marrakech in zijn geheel. Marrakech is veel meer dan zijn wereldberoemde plein.


Zitten aan een tafeltje bij Café des Épices, genietend van een café au lait, met goede WiFi en een heerlijke energie, tik ik mijn laatste woorden.


Marrakech is mooi en bijzonder. Maar Fès is qua stad en Medinah authentieker en betoverde mij meer. Het plein D'Jemaâ El Fna is, in onze ogen, erg toeristisch. Maar zonder vergelijk is het een stad die je een keer moet hebben gezien.



Vanmiddag verlaten we Marrakech. Vanavond vliegen we terug. Lief en ik kijken terug op een ontzettend mooie en bijzondere reis met memorabele momenten.


Wat heeft onze wereld mooie plekjes, mooie mensen en verrijkt dit mijn persoonlijke wereld.

Sohkran, dankjewel, Marokko!


1 opmerking: