zondag 15 juli 2012

DAG 7 -zo. 15 juli 2012-

Geen wind wordt voorspeld voor zondag en maandag. Balen jongens, maar.....dinsdag, woensdag en donderdag beloofd heeeeeel veel wind. Dus.......dan weer op excursie. 


Nootmuskaatvrucht
Vandaag: spicetour en Stonetown. Melanie zegt dat je het eiland niet kunnen verlaten zonder gezien te hebben waar onze kruiden vandaan komen, dus op spicetour. Om 09.00 uur komt Mussa, onze eigen taxichauffeur voor vandaag, ons ophalen. Eerst op weg naar een spicefarm. Een rit van ruim 1,5 uur...absoluut geen straf. Zoveel te zien in het straatbeeld, zoveel te beleven. Aangekomen op de spicefarm schudden we Mr. Spice de hand.


Mr. Spice himself!
Wat een toepasselijke naam, wat een leuke vent! Omdat hij regelmatig Nederlandse toeristen krijgt weet hij zo'n beetje van alle kruiden de Nederlandse benaming. Een interactieve rondleiding over een African plantage. Heel leerzaam: welke kruiden/fruit hebben we gezien en geproefd: banaan, sterfruit, Zanzibariaanse appel, kruidnagel, kaneel, gember, saffraan, nootmuskaat, cacao- en koffiebonen, aloë vera, citroengras, vanillestokjes, kurkuma, de bloemetjes waar Chanel nr. 5 van wordt gemaakt, ramboetan (haarfruit, lijkt op lyches), jackfruit, dourian, ananas, lipstickfruit ( gebruiken ze voor tandoripoeder en de vrouwen om hun lippen mee oranje te kleuren),


Lipstickfruit


zure komkommertjes, zwarte/witte peper, rode/groene pepertjes, papaja. Ik geloof dat ik alles heb opgesomd. Na dit alles werd ons een eenvoudige local lunch voorgeschoteld. Handen wassen, schoenen uit en op een rotankleedje stond alles klaar voor ons en Mussa, de gids. Rijst (proefde als nasi), een rode curry saus, een gelige cocusnutsaus en een spinazieachtig/pesto- achtige substantie. Het was in een woord heerlijk!



Lunchtijd
Er werd zelfs voor de tweede keer opgeschept (niet door Maik hoor :-). Na nog wat kruidensouveniers in hun shopje te hebben gekocht en wat in Mr. Spice's tipbox te hebben gestopt vertrokken we naar Stonetown.

Straatbeeld Stonetown

STOWNTOWN..dankt zijn naam aan de gebouwen die zijn opgetrokken uit corelstones en door weersinvloeden zwartig worden. Staat tevens op de World Heritage lijst. Wat een stad, wat een chaos, wat een mensen, wat een kleuren en niet minder geuren. Gelukkig hadden wij Mussa, onze eigen gids die ons loodste langs de belangrijkste geschiedenis van Stonetown (slavechambres, het slavernijverleden en de House of Wonders, museum over Zanzibar), de vele steegjes met zijn vele cultuurinvloeden (Indiaans, Arabisch, Afrikaans en Engels), de vele markten waarbij de vis- en groentemarkt heel veel indruk maakte. 


Stonetown-steegjes




Vismarkt, de roggen liggen buiten op straat!
 De jongens konden de stank op de vismarkt niet harden en ontvluchten het even....je weet niet wat je ziet. Heerlijk wat gedronken in het African House..is nu een luxe hotel met een werkelijk schitterend zeeuitzicht vanaf de stad. Zo uit een ansichtkaart weggelopen. Ook nog on top of een hotel gestaan waarvan over heel de stad gekeken kon worden. Uiteraard nog wat koopjes gedaan. Nou ja koopjes....afdingen is niet ons sterkste punt, we zijn vast getild bij de aanschaf van een peper en zout stelletje, maar ach ik zie het maar als ontwikkelingshulp en daarbij weet ik dat ik een collega er heel blij mee maak! Om ca. 17.30 uur zaten we weer heerlijk aan de Kilimanjaro in het guesthouse. Weer een dag met heel, heel veel indrukken. De mannen willen nu weer wind.....
Moesa, onze gids, op de ballustrada House of Wonders

4 opmerkingen:

  1. Wat een indrukken zeg!!!
    Maik komt toch niet als een 3de wereldkind terug:-))hij zal vast een kilootje of wat zijn afgevallen. Denk alvast maar aan die heerlijke hollands juun-buuze... als je weer thuis bent.
    En borrelen met Sem, tja de bifi worstjes liggen alweer in de koelkast te branden...
    Geniet daar nog maar van alles en elkaar,
    Gr Colette

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heee,

    Fantastisch om te lezen, kon vanaf mijn iphone niet reageren.
    Nu dan wel!! Geniet er heerlijk van!

    Groetjes Saskia.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Frank van der Jagt16 juli 2012 om 23:37

    Lekker vissie voor de bbq.. Zou t geen idee zijn die vissen op te hangen in plaats van op straat te leggen?? Ik kan me wel iets voorstellen bij de luchten die op zo'n vismarkt zullen hangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi,
    Echt geweldig om je blog te lezen, ziet er fantastisch uit, echt leuk om al die nieuwe indrukken te zien en te proeven. Geniet ervan!!
    Groetjes, José

    BeantwoordenVerwijderen